Focus op kosten of op kwaliteit?

Waar ik me de afgelopen paar jaar vaak over verbaas is dat, wanneer er een nieuwe CEO wordt aangesteld bij een grote organisatie, dat er meteen geroepen wordt dat er ontslagen gaan vallen. Nog meer verbaast het me als er direct aantallen bij worden genoemd. Natuurlijk snap ik dat als er € 20 mln. verlies is gedraaid, dat er dan wordt gekeken naar de kosten. Als we nou 5.000 medewerkers ontslaan dan kunnen we die € 20 mln. besparen. Dat is in mijn ogen te simpel, want dat is een eenmalige besparing.

De uitdaging is natuurlijk, hoe je die 5.000 plekken gaat opvangen. Die mensen zijn niet voor niets in dienst. Met andere woorden, kun je nog diezelfde kwaliteit aan je klanten leveren met 5.000 medewerkers minder? Sterker nog, je zou zelfs een betere kwaliteit moeten leveren dan het afgelopen jaar. En wat voor impact gaat dit hebben op de omzetcijfers? Ben je in staat om meer inkomsten te genereren komend jaar? Schuif je zo het daadwerkelijk probleem niet een jaar voor je uit?

Ik moet dan altijd denken aan een Six Sigma wijsheid:

  • Focus op kosten en de kwaliteit gaat omlaag
  • Focus op kwaliteit en de kosten gaan omlaag

Hoe kunnen we het beter doen in plaats van hoe kunnen we het goedkoper doen? Voorbeeld: wanneer er in een proces drie keer een kwaliteitscheck of accorderingsstap moet worden gedaan, kun je ook kijken of je het in een keer goed kunt doen en minimaal twee van die kwaliteitschecks of accorderingsstappen kunt overslaan. Consequentie: het proces wordt korter en sneller, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Er kan dus meer worden gedaan in dezelfde tijd.

Ook in de zorgsector is dit orde van de dag. Subsidies lopen terug, het aantal zorgbehoevenden neemt toe, dus er moet meer gedaan worden met minder. Robert S. Kaplan, bekend als mede-uitvinder van de Balanced Score Card, heeft hier samen met collega professor Derek A. Haas een artikel over geschreven dat interessant is voor iedereen die meer over deze kwaliteit en kosten discussie wil weten. Ook interessant voor personen die niet in de zorgsector werkzaam, zoals ik zelf.

Artikel: “How Not To Cut Health Care Costs“, Robert S. Kaplan & Derek A. Haas

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons International licentie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *